Sayfa Gezintisi

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}
latest

WordPress Multisite Nedir?

WordPress Multisite Nedir? WordPress MultiSite. Öncelikle bunun ne olduğunu tam olarak kavramak gerekiyor. “MultiSite” Çoklu Site an...

WordPress Multisite Nedir?
WordPress MultiSite. Öncelikle bunun ne olduğunu tam olarak kavramak gerekiyor. “MultiSite” Çoklu Site anlamına gelen bu sistem birden fazla blog ihtiyacı olan veya kategorilerini sub-domain’e çevirmek isteyenler içinde kullanılabilir. Ancak bu sistem ile birden fazla blog kurabilir ve hepsini tek bir panelden yönetebilirsiniz. Bu uygulamayı kurduktan sonra WordPress’te Süper Admin aslında bizim deyimimizle root admin olacaksınız. Yani şu anki WordPress admin’den daha yetkili olacaksınız.


Multisite özelliğini kullanarak bir site ağı yaratmak, wordpress.com üzerinden birçok insanın blog açmasına benziyor. Biz de multisite özelliğini kullanarak, kendi ağımızdaki kullanıcıların bizim sitemiz üzerinden kendilerine bir blog açmalarını sağlayabiliriz. Ya da kullanıcılarımıza böyle bir özellik sunmak yerine kendimize ait sitelerden oluşan bir çoklu site ağı oluşturabiliriz.

WordPress Multisite'i aktifleştirmek için yapmamız gerekenler :1. İlk adım olarak her zamanki gibi dosyalarımızı ve veritabanımızı yedeklemeliyiz.
2. wp-config.php dosyasında /* Hepsi bu kadar. Mutlu bloglamalar! */ yazılı satırı bulup bu satırın üstüne

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

kodunu ekliyoruz.
3. Bu kodu eklediğimizde WordPress’in yönetim panelinde “Araçlar” menüsünün altında “Network Setup” (Ağ Ayarı) linkini göreceğiz.
4. Yönetim Panelimizden (örneğin cPanel) “Subdomains” kısmına tıklıyoruz. “*.domainadı.com” şeklinde bir subdomain oluşturuyoruz. (Hostingimiz Wildcard DNS özelliği olması lazım)
5. “wp-content” klasörümüzün içinde “blogs.dir” isminde bir klasör oluşturuyoruz.
6. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra, yönetim panelinden Araçlar – Ağ Ayarı linkine tıklıyoruz.
7. Burada “subdomain” veya “subdirectory” seçeneklerinden birisini seçiyoruz.
subdomaini seçersek site1.domainadi.com; site2.domainadi.com gibi alt siteler
subdirectory i seçersek: domainadi.com/site1; domainadi.com/site2 gibi alt siteler oluşturacağız.
8. Kur butonuna tıklıyoruz. Karşımıza “wp-config.php” ve “.htaccess” dosyalarına eklememiz gereken kodları gösteren bir ekran gelecek. İlgili kodları wp-config.php ve .htaccess dosyalarımızda doğru yerlere kopyalayıp yapıştırıyoruz.
9. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra sayfanın altında tekrar giriş yapmamız gerektiğini söyleyen linke tıklayıp kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıyoruz.
10. Eğer her şeyi doğru yaptıysak, sayfamızın en üstündeki sütunun solunda “My Sites” açılır menüsü göreceğiz. Bu açılır menü ile “Network Admin” e ulaşarak ağımızı yönetip, ağımıza yeni siteler ekleyebiliriz.
11. Ağımıza yeni bir site eklediğimizde “My Sites” açılır menüsünde “Network Admin” in altında sitelerimizi listelenmiş şekilde görüp istediğimiz sitenin yönetim paneline kolayca geçiş yapabiliriz.

Konu anlatımına resimler de eklemeyi düşünüyorum. Şimdilik faydalı olması dileğiyle. Artık web sitemiz blogger gibi diğer kişilerinde blog açıp kullanabileceği sites özelliğine kavuşmuş oldu iyi bloglamalar diğer yazılarımızda görüşmek dileği ile hoşçakalın..

Hiç yorum yok