Sayfa Gezintisi

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}
latest

Mobil Sitelerde SEO Hataları

Mobil siteler üzerinde yapılan genel hataları sizlere göstermek adına kısa başlıklar halinde bazı kriterleri sizlere aktarmak istedik. Bil...

Mobil siteler üzerinde yapılan genel hataları sizlere göstermek adına kısa başlıklar halinde bazı kriterleri sizlere aktarmak istedik. Bildiğiniz gibi 21 Nisandan sonra Google üzerinde köklü değişiklikler oldu ve bunlardan en popüler söylenti mobil yazılımı olmayan sitelerin damga yiyeceği haberidir. Google üzerinde yapılan algoritmaların nasıl çalıştığı hakkında gerçek anlamda şuan için fikir yürütmek çok zor nasıl ne koşullarda çalıştığını anlamakta gerçekten zor , biz işimizi şansa bırakmayalım ve söylentilere kulak verelim mobil yazılım üzerindeki hatalarımızı olduğunca düzeltelim ne olur ne olmaz. Bu yazı dışında daha detaylı bilgi almak için Adnan Güney beyin şu paylaşımınıda okuyabilirsiniz Web siteniz Mobil Uyumlumu. Şimdi kısaca değinmek gerekirse. Google algoritmalarının güncellenmesiyle gelişen mobil sitelere olan ilgi ve yoğunluk düzenleme adıyla Google önergelerine uyumsuz olan hataları da beraberinde getirmektedir. Mobil hatalarında oluşup site yapısıyla beraber gelen birçok SEO gerekliliklerini de olumsuz etkileyen kriterler vardır. Bu kriterler Google Developers’de de bildirilmiştir. Google tamamen ziyaretçilere uygun sitelerin oluşturulmasını istediği için bu kurallar bir web sitesinin mobil yapılandırması için önemli bir yere sahiptir.

Mobil Sitelerde Yapılan SEO Hataları

Bu hataları maddelendirecek olursak;
  • Engellenen JavaScript, CSS ve resim dosyaları (tarama engeli (robots.txt – .htaccess))
  • Oynatılamayan içerikler (Flash Player, Flash Görseller, Düzgün yapılandırılmamış gif görseller ve mobil kullanıcılara engellenmiş videolar)
  • Hatalı yönlendirmeler (Mobil için oluşturulmamış sayfalar, bu sayfalara verilen bağlantılar)
  • Mobil cihazlar için oluşturulan 404 sayfası
  • Uygulama indirme ya da reklamlarda zorunlu tıklamaya sebep oluşturan reklamlar
  • Birbiriyle alakası olmayan çapraz bağlantılar (Tıklandığında başlıkla ilişkisiz sayfa)
  • Mobil sayfaların çok yavaş olması
Şeklinde maddeleyerek mobil sitelerde sıkça yapılan SEO hatalarını sıralayabiliriz. Bu maddeleri daha detaylı olacak şekilde açalım.

Engellenen JavaScript CSS ve Görsel Resim Dosyaları

Bu konuda başlık tüm içeriği aktarmaktadır. Mobil sitelerin birçoğunda web sitesinin daha hızlı açılmasını kullanıcılar istediğinden dolayı bu tür dosyaları kullanıcılara (ziyaretçilere) engellemektedir. Engellenen bu tür görsel ve stil dosyaları ziyaretçilerin akıllarını karıştıracağından, diğer bir taraftan da Google dizininde ekleme sorunlarına sebebiyet vereceğinden dolayı tavsiye edilmemektedir. Engellenen stil dosyaları da kullanıcılara kötü bir deneyim oluşturacağından dolayı ne ziyaretçiler tarafından ne de arama motoru botları tarafından hoş karşılanmamaktadır.

Mobil Sitede Oynatılamayan İçerikler

Web sitesine giren mobil ziyaretçilerde Flash’dan yaratılmış web siteleri, Flash görseller, ziyaretçilere kapatılmış resim dosyaları kullanıcılar tarafından hoş görülmeyen, Google tarafından da kötü bir algı oluşturan içeriklere sahip olmaktadır. Bu tür durumlarda Flash içeren görselleri HTML5’e çevirerek kullanıcılara sunabilir, engelleme var ise tüm engellemeleri bu durumda ziyaretçilere açık şekilde planlayabilirsiniz.

Hatalı Yönlendirmeler

Google ve kullanıcıların en büyük sıkıntı çektiği durumlardan birisi de hatalı yönlendirmeler olmaktadır. Mobil sayfası olmayan ya da mobil temalarda sayfalara verilip masaüstü görünümüne sahip olan sayfalar burada hedef alınmaktadır. Mobil uyumlu olarak girilen sayfalarda da masaüstü görünümüne dönülmesi de siteler için hoş karşılanmamakla beraber mobil sitelerde yapılan en büyük SEO hatasına da davetiye çıkarmaktadır. Burada yapılacak işlem ise kullanıcı deneyimi ve arama motoru kalitesini arttırmak amacıyla tüm sayfalara özel sayfa oluşturulmalı ve hatalı, eksik, yanlış bağlantı verilmiş sayfaların olmaması gerektiğidir. Bu tür hatalara sahip olan sayfalar var ise de tarama/URL hataları sekmesinden “hatalı yönlendirmeler” adıyla Google WebMaster Tools içerisinde görünmektedir.

Mobil Siteler İçin Oluşturulan 404 Hata Sayfaları

Mobil sitelerin SEO kurallarında sıkça karşılaşılan hatalardan biri de mobil siteler için uyumlu 404 sayfasının olmamasıdır. Hatalı/kırık bir bağlantıya gidildiğinde mobil sitelerde 404 sayfasının olmaması masaüstü görünüme sahip 404 sayfasının olmaması da hem ziyaretçilere kötü bir deneyim hem de Google tarafından düzenlenmesi gereken içeriğe sahip olması gerektiğini belirtmektedir. Burada hata tespitini kendi web sitenize mobil üzerinden girip rastgele bir URL araması gerçekleştirerek kontrol edebilirsiniz.

Uygulama veya Reklamlara Zorunlu Tıklama Sunan Sayfalar

Mobil sitelerin kullanımını kısıtlayan bu durumlarda kullanıcılar ve arama motoru botları istenilen hedeflere erişemediği ya da araştırma/gezinme işlemi yapan kullanıcıların sayfadan çıkış oranları daha hızlı olduğu için burada gerçekleştirilen hata sitenin geneline zarar vermekle beraber ziyaretçiler tarafından da kötü bir izlenim oluşturmaktadır. Doğru olan ise kesinlikle içeriklerin doğru bir şekilde gösterilmesidir.

Mobil Sayfaların Çok Yavaş Olması

Hem ziyaretçilerin hem de arama motoru botlarının en çok takıldığı ve ilgilendiği konulardan birisi de mobil sitelerdeki hız konusu olmaktadır. Her ziyaretçi sayfaların ve site genelinin hızlı bir şekilde açılmasını istemektedir. Bu yüzden sayfa hızlarının yüksek olması da hem ziyaretçiler hem de Google tarafından olumlu geri dönüş kazandırmaktadır. Site hızı ne kadar yüksek olur ise o kadar ziyaretçilere daha faydalı bir site olduğu görünür ve arama sonuçlarında etkisi de bir o kadar yüksek olur. Mobil sitelerde sıkça yapılan SEO hataları hakkında detaylı bilgileri aktardık. Bu hataların düzeltilmesi ve mümkün mertebe tamamlanması ziyaretçi ve arama motoru botlarının sitenize daha fazla ilgi duyması anlamına gelmekte ve arama sonuçlarında daha fazla destek sağlamaktadır.

Hiç yorum yok